Valanalys

Här har jag försökt och förhoppningsvis lyckats analysera söndagens val...


Källa: www.sv.wikipedia.org (sök vågmästare (politik) och www.aftonbladet.se

Hur gick valet?

Röster procent per parti?

Hur fördelas mandaten i riksdagen?

 

Vad innebär att ett parti får en vågmästarroll?

Varför gick det så? Vad säger tidningarna? Vad tror du det beror på?

Hur tror du att det gick i skolvalet? Varför?

 

Moderaterna och Alliansen får sitta kvar vid makten, med Fredrik Reinfeldt som stadsminister. SD fick en plats i riksdagen och blir nu vågmästare. Det betyder att under en omröstning i riksdagen får SD den avgörande rösten. Men inget parti vill samarbeta med dom, istället vill moderaterna försöka få till ett samarbete med miljöpartiet, fast det verkar inte Maria Wetterstrand vilja, ”och svika alla mina väljare?” sa hon när hon fick frågan av en reporter och det känns väl ganska rätt, många har ju röstat på MP för att dom är rödgröna. Men jag skulle hellre se ett samarbete mellan MP och M än mellan M och SD.

Röster i procent per parti:

S: 30,9%

MP: 7,2%

V: 5,6%

KD: 5,6%

C: 6,6%

FP: 7,1%

M: 30%

SD: 5,7%

 

Mandat per parti:

S: 113 st

MP: 25 st

V: 19 st

KD: 19 st

C: 22 st

FP: 24 st

M: 107 st

SD: 20 st





På aftonbladet.se skriver deras chefredaktör Jan Helin om att vi måste bekämpa främlingsfientlighet, http://blogg.aftonbladet.se/janhelin/2010/09/darfor-gillar-vi-olika

På aftonbladet.se skrivs det också om Alliansens alternativ, nu när SD har blivit vågmästare. http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7815764.ab

Dom skriver att det finns 4 olika scenarion som kan komma att hända, MP vägrar stödja M och M fortsätter regera som förut, M försöker ännu mer för att få över MP, försöka samarbeta med de andra partierna eller acceptera SD som stödparti.

Varför har det som hänt, hänt?

Den största anledningen är ju att folk röstat på SD för att dom sympatiserar med deras politik, men också att tidningar och tv (omedvetet) påverkat folk att rösta på SD genom att hela tiden skriva hur viktigt det är att SD inte kommer in i riksdagen och folk då har röstat på dom bara för att man ”inte får”, så kanske det inte är, men det är vad jag tror.

Henrik Oskarsson, professor i stadsvetenskap skriver i sin blogg på www.alltomvalet.se om varför det inte gick så bra för S. Han skriver att det var S samarbete med V som sänkte dom, han skriver att V inte är redo för riksdagen, Många inom Sahlins parti, många möjliga S-väljare och väljare som rör sig mellan blocken, anser fortfarande 2010 att Vänsterpartiet inte är moget för regeringen.”

Länk:

http://www.alltomvalet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=239:qsamarbetet-med-ohly-saenkte-sq&catid=1:startsida&Itemid=112

 

Om skolvalet så hittade jag ett preliminärt resultat via en länk på www.alltomvalet.se där det stod hur skolorna röstat och då hade Socialdemokraterna fått flest röster (22,39%) och Moderaterna näst mest med 21,96%, jag tror att många röstat på dom för att det är dom partier som många känner igen för att dom är störst. Piratpartiet fick 4,55% av rösterna och det är ju mer än vad dom fick i riksdagsvalet, jag tror att det är för att många unga vill kunna ladda ner musik och filmer och sånt gratis. Sverigedemokraterna fick 12,78% av rösterna, förra skolvalet fick dom 4,31%. Det är en ganska stor ökning och jag tror att det kan vara av samma anledning som i riksdagsvalet, för att man ”inte får”.

Länk: http://www.skolval2010.se/slutspurt.php


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0