Val i USA

 

källa: Interskol Samhällskunskap B bok och  www.ne.se/school/enkel/usa

USA har ju som många vet en president, Barack Obama. Men hur valdes han ut?

Processen började under sommaren innan valet, då partierna som deltar i valet väljer ut de politiker som vill bli president som sedan får åka landet runt för att fiska röster.  Det här kallas primärval. För att kunna hålla ett primärval måste kandidaten ha ganska mycket pengar, så den som blir president kommer ofta från en rik familj. Det finns många som tycker att det är ett dumt sätt att välja president, för att det bara skulle göra det bättre för de rika och framgångsrika i landet, och inte för alla andra. Under primär valet väljer partiet vem som ska bli deras kandidat.

De två största partierna heter demokraterna och republikanerna, det finns fler partier men dom är i stort sätt chanslösa.

När partiet har bestämt vem som ska bli partiledare, håller dom ett partikonvent, då dom visar vem dom utsett. Det hela är som en stor show med flaggor, ballonger och orkestrar.

I november äger sedan valet rum och då får varje delstat välja ut ett antal elektorer beroende på hur många som bor i staten. Det är sedan elektorerna som röstar på vem som ska bli president.

För att få kandidera måste man ha fyllt 35 år och vara född i USA.

Det känns ganska krångligt att använda sig av elektorer istället för att få gå och rösta själva som vi gör i Sverige, men det kanske är jättesmart, vad vet jag... Och det här med att man måste ha massa pengar för att få kandidera, varför?

Så om man nu ska jämföra Sveriges valsystem med USA’s, så verkar Sveriges, enligt mig, mycket bättre. Det finns fler partier som har chans att vinna, eller i alla fall som kan få vara med och bestämma för att vi har riksdag och det.

Stay happy (:


Kommentarer
Postat av: Kajsa

Jag tycker också att USA's sätt verkar krångligt...

2010-09-16 @ 10:31:02
URL: http://valetvad.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0