Riksdagen och regeringen.

De som sitter i riksdagen är utvalda av svenska folket, man väljer en ny vart fjärde år. De som sitter i riksdagen har i uppgift att stifta lagar och har hand om statens budget, de bestämmer även om hur höga eller låga skatterna ska vara. De inspekterar också regeringen och de statliga myndigheternas arbete.

Den som leder riksdagen kallas talman, det är den högsta post någon kan få i Sverige. Det är talmannen som ger förslag om vem som ska bli stadsminister och riksdagen beslutar om det. Talmannen är också den som representerar riksdagen utomlands.

Riksdagen består av 349 ledamöter och det är dom som väljs ut vart fjärde år. Ledamöternas jobb är att se till att folkets röst görs hörd. De ledamöter som tillhör samma parti, bildar det som kallas en partigrupp. Ledamöterna kan också lämna in en motion, som är som ett förslag, om vad dom tycker om något som regeringen har givit förslag om.

När riksdagsledamöterna har sammanträde så är dom i Kammaren. Det är också det som alla riksdagsledamöterna kallas när dom samlas. Allt som sägs under mötena skrivs ner och offentliggörs.

Regeringen är dom som styr Sverige. Dom lämnar förslag, en proposition till riksdagen och ser till att dom verkställs. Stadsministern som riksdagen utsett är den som styr regeringen. Stadsministern bestämmer vilka ministrar som får sitta i regeringen. En minister är den som sitter med i regeringen. Alla ministrar har olika ansvarsområden, det finns en minister för miljö, en för utbildning osv.

Om riksdagen inte gillar dom som sitter i regeringen, kan de tvinga dom att avgå.

Regeringen representerar Sverige vid EU mötena.

Källa: http://www.riksdagen.se

Det hela känns ganska krångligt tycker jag, men om det funkar för dom så...  Känns som att människor som är väldigt inne på politik använder onödigt svåra ord. Det var kommentarerna jag hade på det här.. Stay happy =)


Kommentarer
Postat av: jonas

Fett bra

2010-09-08 @ 11:34:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0