Demokrati


Källa: www.wikipedia.se och http://www.mimersbrunn.se/Demokrati_daa_och_nu_11543.htm

Demokrati är ju något som vi har i Sverige och alla vet ju ungefär vad det betyder, att man har tryck- och yttrandefrihet och rätten att rösta på vem som ska styra och bestämma. Hur länge har demokrati funnits? Har alla länder demokrati? Om dom inte har det, hur har dom då?

Demokrati började användas i Aten, Grekland ungefär 500 år f.k. Men då fick bara män som fyllt 18 rösta. Kvinnor och slavar hade ingen rätt att rösta.

De flesta länder i världen har demokrati, men det finns några få som inte har det och de länderna är Saudiarabien, Vatikanstaten, Myanmar och Brunei. Sen finns det ju andra länder som man undrar om det dom har verkligen är demokrati.

De fyra länder som inte har demokrati har alla någon form av diktatur, utom Brunei, som har sultanat, vilket betyder att landet styrs av en sultan som bestämmer över landet och muslimerna som bor där.

Det finns olika former av demokrati; direkt demokrati och representativ demokrati.

Direkt demokrati är att alla i landet får vara med och besluta på alla frågor istället för att man har partier. Det funkar bara i små samhällen. Schweiz har tillexempel den här formen av demokrati.

Representativ demokrati, eller indirekt demokrati är att man får välja någon som ska föra ens talan i olika frågor. Det är den form av demokrati som de flesta demokratiska länder har. Exempel på ett land är Sverige.

 

Själv tycker jag att demokrati är jätte viktigt. Tänk att få allt bestämt åt sig, det skulle vara jobbigt. Därför tycker jag att det är viktigt att man går och röstar, så att man får chansen att bestämma över sitt liv.

Stay happy ( :



Kommentarer
Postat av: Kajsa

Bra och tydligt skrivet! Jag håller med dig:)

2010-09-13 @ 17:20:45
URL: http://valetvad.blogg.se/
Postat av: Louise

Bra skrivet! Bestämmer sultanen bara över muslimerna?

2010-09-14 @ 10:19:36
URL: http://valetiar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0